Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, συντονιστής των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Διεθνούς Ένωσης Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Σεργκέι Σκβόρτσοφ κατέγραψε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους συνταξιούχους. Μπορείτε να ακολουθήσετε τους συνδέσμους
https://sb-skvortsov.livejournal.com/114729.html και
https://www.youtube.com/watch?v=3hRp5KZ1R6k
Γεια σας! Είμαι ο Sergey Skvortsov, πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και συντονιστής των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Διεθνούς Ένωσης Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικάτων. Καταρχάς, απευθύνω έκκληση, φυσικά, στους ακτιβιστές του κινήματος των συνταξιούχων, αλλά, πιθανώς, ορισμένοι νεότεροι θα ενδιαφέρονται επίσης για αυτές τις πληροφορίες.
Μετά τα αντεπαναστατικές πραξικοπήματα στις χώρες μας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ξεκίνησε η διάλυση των κοινωνικών κερδών που έγιναν κατά τη διάρκεια των ετών του σοσιαλισμού. Όλα αυτά συνέβησαν περίπου στο ίδιο σενάριο, οπότε τα τρέχοντα προβλήματα είναι πολύ παρόμοια.
Όσον αφορά τα δικαιώματα των συνταξιούχων, αυτό ισχύει πρωτίστως για το μέγεθος της σύνταξης και την ηλικία συνταξιοδότησης. Σε σύγκριση με την εποχή του σοσιαλισμού στις περισσότερες χώρες, η μέση σύνταξη έχει μειωθεί σημαντικά και είναι συνήθως στο επίπεδο διαβίωσης ή κάτω από αυτό. Έτσι, πολλοί από τους συνταξιούχους μας ζουν σε πραγματική φτώχεια.
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα των συνταξιοδοτικών "μεταρρυθμίσεων" η ηλικία συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί δραματικά. Κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού ήταν 55 χρόνια για τις γυναίκες και 60 για τους άνδρες στις περισσότερες χώρες, τώρα είναι 5-7 χρόνια υψηλότερο ή περισσότερο. Αυτό δικαιολογείται επίσημα από το υποτιθέμενο αυξημένο προσδόκιμο ζωής, το οποίο, δεδομένης της "βελτιστοποίησης" του συστήματος υγείας, δηλαδή της μείωσης του αριθμού των εγκαταστάσεων δημόσιας υγείας και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, είναι εντελώς αναληθές.
Η προαναφερθείσα «βελτιστοποίηση της υγείας» και η πορεία για την εμπορευματιοποίησή της επιδεινώνει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των συνταξιούχων μας και μειώνει τη διάρκειά της, παρά τους χειρισμούς με στατιστικά στοιχεία.
" πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σημαντική αποσταθεροποίηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στις χώρες μας, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής και ακόμη και διακοπή της λειτουργίας της σε πολλές βιομηχανίες, μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και μαζική ανεργία. Αποτελεί επίσης πραγματική απειλή για την υγεία και τη ζωή των συνταξιούχων, οι οποίοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα της νόσου, η οποία επιδεινώνεται σοβαρά από την υγειονομική κρίση.
Παρά τη σημαντική ποικιλομορφία των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών συνθηκών στις σχεδόν 30 χώρες μας, μπορούν να εντοπιστούν οι ακόλουθοι τομείς αγώνα για τους συνταξιούχους:
1. Κατάργηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και επιστροφή της στις παραμέτρους που υπήρχαν στο πλαίσιο του σοσιαλισμού.
2. Αύξηση της ελάχιστης σύνταξης στο 1,5 του επιπέδου διαβίωσης του συνταξιούχου.
3. Αύξηση της μέσης σύνταξης στο 50 % τουλάχιστον του μέσου μισθού.
4. Τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων που εργάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
5. Οι επιδοτήσεις προς τους συνταξιούχους για στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ανέρχονται τουλάχιστον στο 50% του ποσού τους.
6. Πραγματική, όχι μόνο δηλωμένη, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους τους συνταξιούχους.
Αγαπητοί σύντροφοι!
Πριν από τρεις δεκαετίες, ο σοσιαλισμός στις χώρες μας ηττήθηκε - όπως όλοι πιστεύουμε, σε ιστορική κλίμακα προσωρινά. Δεν τα παρατήσαμε χωρίς μάχη, αλλά οι δυνάμεις ήταν πολύ άνισες. Για πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε για οπισθοφυλακές, επιτυγχάνοντας μερικές φορές τακτικές επιτυχίες. Και αν δεν είχαμε αντισταθεί, οι άνθρωποι θα ζούσαν πολύ χειρότερα τώρα.
" συνείδησή μας είναι καθαρή - έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, και μερικές φορές πολύ περισσότερο. Αλλά ο σκοπός του αγώνα μας δεν είναι να επιτρέψουμε τύψεις. Ο σκοπός του αγώνα μας είναι να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την πραγματική δημοκρατία στις χώρες μας, να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας, τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νέοι, θα ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Σε ορισμένα μέρη η αστική κυβέρνηση κατόρθωσε να επιτύχει σχετική σταθεροποίηση, αλλά στις περισσότερες από τις χώρες μας το σύστημα διακυβέρνησης βρίσκεται σε μόνιμη κρίση και συχνά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Από την άλλη, πολλοί από τους συμπολίτες μας έμαθαν από τη δική τους εμπειρία τη γοητεία του καπιταλισμού και συνειδητοποίησαν τι έχουν χάσει.
Σταματήστε να υποχωρείτε, είναι καιρός η αριστερά στις χώρες μας να επιτεθεί. Και εδώ εμείς, οι βετεράνοι, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε μια πλούσια πολιτική εμπειρία και εμπειρία ζωής, έχουμε ακόμα δύναμη. Πιάστε δουλειά, σύντροφοι!