Συνδικαλιστικό δίκαιο: Η OSRA υποστηρίζει αυτόνομα συνδικάτα
Η Συνδικαλιστική Οργάνωση Αλγερινών Συνταξιούχων (OSRA) προσχωρεί στα αυτόνομα συνδικάτα δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και στην UGTA, τα οποία ήταν σαφώς πολύ επικριτικά για τα δύο νομοσχέδια που υπέβαλε η κυβέρνηση και εξετάζονται επί του παρόντος σε επίπεδο NPC.
Το πρώτο σχέδιο αφορά την άσκηση του δικαιώματος οργάνωσης στην Αλγερία, ενώ το δεύτερο αφορά το νόμο για την πρόληψη των συγκρούσεων στο χώρο εργασίας και την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.
Εδώ και αρκετό καιρό, τα δύο αυτά κείμενα αποτελούν αντικείμενο διαμαρτυριών από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον της συνδικαλιστικής δραστηριότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και εταιρείες.
Η OSRA, η οποία εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση από την επιτροπεία, λέει ότι ανησυχεί άμεσα για αυτά τα έργα και «δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση σε αυτές τις επιθέσεις στα κέρδη στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και συμμετέχει στη γενική συνδικαλιστική κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 από την Αλγερινή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CSA)», σύμφωνα με τους όρους της ανακοίνωσής της.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν αυτό, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της, Ahmed Badaoui, η OSRA δηλώνει την αλληλεγγύη της προς τα αυτόνομα συνδικάτα της δημόσιας υπηρεσίας, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το δικαίωμα στην απεργία καθώς και τη δημιουργία συνδικάτων συνταξιούχων.
«Η OSRA βλέπει σε αυτό το σχέδιο μια επίθεση στις πιο στοιχειώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την ελεύθερη άσκηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, καθώς και στο δικαίωμα στην απεργία», εξηγεί το ίδιο έγγραφο, προσθέτοντας, ότι «μετά την ανάγνωση του περιεχομένου των δύο νομοσχεδίων που αφορούν την άσκηση του δικαιώματος οργάνωσης και του δικαιώματος στην απεργία, διαπιστώσαμε ότι αυτά τα νομοσχέδια πιθανότατα θα ακυρώσουν και θα αντικαταστήσουν τον νόμο 90-14 της 2ας Ιουνίου 1990 σχετικά με τους τρόπους άσκησης του δικαίωμα οργάνωσης».
Τα έργα αυτά, τόνισε η OSRA, προορίζονταν αρχικά να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας κατάστασης που ορίζεται και κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας, δηλαδή την καθιέρωση δικαιοσύνης και κοινωνικής σταθερότητας, τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων ειδικότερα και των πολιτών γενικότερα.
«Η έγκριση και εφαρμογή του νέου συντάγματος του 2020 απαιτούσε την αναθεώρηση πλήθους νομοθετικών κειμένων και την αναθεώρηση πολλών πρακτικών στους διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης του δικαιώματος οργάνωσης και του δικαιώματος ελεύθερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αυτές οι νέες διατάξεις που περιέχονται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, λέει η OSRA, έπρεπε να υπακούσουν σε μια ανησυχία προσαρμογής στο σύνταγμα, στις διάφορες διεθνείς συνθήκες που μονογραφήθηκαν ή υπογράφηκαν από την Αλγερία, αφενός, και, αφετέρου, να κατοχυρώσουν αμετάκλητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που έχουν επικυρωθεί από την Αλγερία, 87 για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την προστασία του δικαιώματος οργάνωσης και σύμβαση 89 για το δικαίωμα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαιώνει ότι αυτά τα δύο νομοσχέδια ήρθαν σε μια εποχή που η OSRA ανέμενε «μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, και ιδίως την κατάργηση του άρθρου 02 του νόμου 90-14, επιτρέποντας στους συνταξιούχους να έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν το δικό τους συνδικάτο, όπως συμβαίνει με τη Γενική Ένωση Αλγερινών Εργαζομένων (UGTA) και όπως επιτρέπεται από τη νομοθεσία σε πολλές χώρες. σε όλο τον κόσμο».
Ως εκ τούτου, η OSRA θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι θεωρούν ότι στοχοποιούνται άμεσα και στοχοποιούνται από τις διευκρινίσεις που γίνονται σε αυτό το άρθρο, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της ΔΟΕ, καθώς και τα άρθρα του Συντάγματος του 2020.
Η OSRA, επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για «την εφαρμογή και τον σεβασμό του συντάγματος από τους διάφορους θεσμούς της Δημοκρατίας και καλεί όλα τα μέλη της να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημιουργία της δικής τους ένωσης, συμμετέχοντας σε αυτή την κινητοποίηση με όλα τα ειρηνικά μέσα που κρίνουν χρήσιμα και αποτελεσματικά».
Υπενθυμίζεται ότι μετά από αρκετές εβδομάδες ανυπόστατων εκκλήσεων για απόσυρση των δύο νομοσχεδίων σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος οργάνωσης και πρόληψης και επίλυσης συλλογικών εργατικών διαφορών και άσκησης του δικαιώματος στην απεργία, τα αυτόνομα συνδικάτα αναλαμβάνουν δράση με την ανακοίνωση ημέρας εθνικής διαμαρτυρίας στις 28 Φεβρουαρίου.